реконвалесценія (одужання).
Під цим терміном розуміють такий період клінічного одужання, коли явні ознаки захворювання вже відсутні, але ще немає повного відновлення попереднього стану організму одужання є понятття умовне оскільки при багатьох терапевтичних або хірургічних хворобах одужання буває лише відносним, так після операції утворюються рубці а втрата будь якого парного органу тягне за собою замісну посилену функцію іншого. В клініці термін «реконвалесценція» застосовується лише тоді, коли очікується відновлення попереднього стану організму, наприклад, для післяпологового періоду і для випадків одужання після інфекційних захворювань. Перед реконвалесценції вимагає особливої уваги з боку лікаря і додержання відповідного режиму з боку пацієнта, зокрема, прийом рослинних засобів теж прискорює одужання.
- Старовинний рецепт що поставить на ноги ослабленого хворого «навіть у тому випадку, коли всі інші засоби не допомогли: взяти по пів фунта (близько 230-240г) коренів любисьтка і животока та третину фунта коренів лопуха, залити 4 кварти води (4,6л) варити на малому вогні 2 години, відвар перелити в інший посуд і упарити до обсягу. 1 кварти (1,15л), додати пів пінти (0,28) кращого голландського джину і фунт меду. Добре закоркувати, настоювати 2 доби. Приймати по 2 столові ложки тричі на день до їди («Єсьопоміс, 1994, №1»).
- Південно – американська рослина па буд парагвайський з якої виробляють напій «мате», тепер є у продажі і в Україні Мачє містить мало кофеїну (0,3-1,7%, в середньому 1,2%), дія цього чаю буває м’якою. Побічна дія відсутня. При регулярному споживанні мате хворі швидко відновлюють сили, він покращує травлення, заспокоює нерви, піднімає настрій, має також сечогінну, потогінну, протиревматичну і в’язку дію (проте декого послабляє…); рекомендується мате також від неврастені (Федір Зубанич).
- Взяти 25г сухих (або 100г свіжих) кореневищ лепехи, подрібнити, залити 1л доброго морожого вина, настоювати в теплому місці 3 тижні (час від часу пляшку струшувати). Пити по 30г 6 разів на день за 30хв до їди і через 30хв після їди. Цей засіб зміцнює нервову систему і травний тракт (Kobieta I zycie, 1989 №10).
- Взяти 250г сухих листків люцерна посівної залити 1л дестильованої води, варити 1 годину. Коли охолоне, процідити, додати склянку м меду, розчинити. Приймати по 30-50мл тричі на день після їди. Благотворна дія люцедіни на ослаблених пацієнтів пояснюється багатим вмістом хлорофілу, мінеральних солей, вітамінів: так, аскорбіна рослина містить 450мг% (Йован Туцаков).
- Після важкої хвороби зміцнить організм медичне вино. Перші 10 днів: на 1л ожинового вина взяти 2-3 ложки листків розмарину, настоювати 3 тижні; пити по 100г після їди. Другі 10днів на 1л марочного вина виноградного вина взяти по столовій ложці трави золототисячника 20діб; пити по 100г після їди (Животич).
- Взяти пучку листків полину гіркого, залити 3л води, довести до кипіння. Коли охолоне до теплого стану, додати півкіла меду, розчинити. На ниточці опустити загорнуту у марлю маленьку грудочку дріжджів, а коли почнеться бродіння, дріжджі витягнути. Через день два рідину розлити у пляшки, закоркувати і занести у льох. Пити по 100г до їди. Такий напій підвищує апетит і оздоровл.є печінку, це наш український абсент, без побічної дії французького напою, бо не містить алкоголю, а концентрація полину мінімальна (Данило Голда).
- Сербська знахарка Марія Пауновська оздоровлює таким дивовижним напоєм: одну головку часнику очистити, подрібнити, додати 50г шишкового яловицю звичайного, залити 1л білого вина, настоювати 10днів. Пити по 50г 1-2 рази на день після їди.