Рецепти Трав’яного ЧаюТрав’яні чаї - дуже корисні та смачні, але вони ще й необхідні після відвідування сауни чи бані. Тому крім віника не забудьте захопити в лазню і термос з трав’яним чаєм.
Трав’яні чаї слід пити тільки гарячими (40-50 с ), тому що при охолодженні вони втрачають свою головну властивість – посилювати потовиділення. І якщо ви задалися метою позбутися зайвої ваги, тоді замість банки «Спрайт» захопіть в лазню термос з гарячим чаєм.
http://www.pureflora.com.ua/
Ароматна суміш, яка складається з скоринок шипшини, листя ожини, шматочків яблука, м’яти, перцевою м’яти, полуниці і пелюсток троянди.
3.Натуральна трав’яна суміш, що складається з шипшини, чорниці, журавлини, полуниць і ожини, листя бузини, чорної смородини і обліпихи. Композиція смаку доповнена пелюстками соняшнику.
4. Фруктово-квіткова суміш з шматочками яблук, персика, скоринками цитрусових, квітами мальви і ромашки, з додаванням перцевої м’яти та лаванди. Смачний і ароматний напій.
5, Гібіскус, (каркаде або суданська троянда) у Єгипті вважається ліками від усіх хвороб і має широке застосування в арабській медицині. Настій квітів гібіскуса «володіє наступними корисними властивостями: покращує обмін речовин в організмі, покращує вироблення жовчі, нормалізує тиск, зміцнює стінки кровоносних судин, має седативний ефект, підвищує захист печінки від несприятливих впливів, має спазмолітичну та сечогінну дію». Ідеальний, як самостійний освіжаючий напій. Особливо з лимоном.
Спосіб приготування: кілька квіток заварювати 4-5 хвилин при t +90 оС.
6, Цілющі властивості троянди були відомі ще з античних часів. У наш час, настій квітів троянди «застосовують при грипі, ангіні, різних захворюваннях порожнини рота, а крім того при гіпертонії, атеросклерозі, гастриті, виразці шлунка і 12-ти палої кишки». Можна заварювати як самостійний напій, або ж, використовувати як добавку до чорних або червонимх чаїв. Троянда надає чаю ніжні пахощі весняного саду і легкий приємний смак.
Спосіб приготування: кілька квіток заварювати 8-10 хвилин при t +95 оС.
7, «Жасминовий чай благотворно впливає на емоційний стан людини, покращує зір, корисний для печінки і крові, знижує вагу, покращує травлення, продовжує молодість, сприяє виведенню з організму токсинів, нормалізації фізіологічних процесів». Жасминові квіти – чудова добавка до зелених або чорних чаїв, а також як самостійний напій. При заварюванні чай зберігає свій власний смак, а тонкий вишуканий аромат жасмину відтіняє, але не заглушає смак чаю. Крім того, аромати жасмину стимулює виділення ендорфіну – гормону щастя.
Спосіб приготування: кілька квіток заварювати 8-10 хвилин при t +95 оС.
8, Заспокійливий чай – Вам знадобиться: 1 частина м’яти перечної, 1 частина кореня вацеверіани, 1 частина пустирника і 1 частина суцвіть хмелю. Столову ложку цієї суміші залийте склянкою окропу і залиште на півгодини. Процідивши настій, пийте його при нервових напругах, дратівливості і зайвому нервовому збудженні.
9, Заспокійливий чай – Заваріть в 250 мл окропу столову ложку такої суміші: 2 частини м’яти перцевої, 3 частини листя суниці та 4 частини гльоду. Чай повинен настоятися 5-7 хвилин, після чого його можна пити з медом.
Тонізуючі чаї, навпаки, додають енергію та бадьорять. У подібних трав’яних зборах часто можна знайти шипшину, листя суниці та чорної смородини, лимонник. Ці трави підбадьорюють центральну нервову систему, підвищують фізичну і розумову активність, борються із втомою.
10, Змішайте 25 г лаванди, 25 г ромашки, 50 г вербени і 25 г квіток меліси з 50 г перцевої м’яти і 50 г липового цвіту. Візьміть 2 столові ложки цього збору і залийте 250 мл окропу, дайте чаю настоятися 15 хвилин. Пийте з ранку або три рази на день.
Не тримається в секреті і існування вітамінних трав’яних чаїв. Про них ми можемо знати ще від наших бабусь і дідусів, які вміли поводитися з травами і
насправді могли створити диво з допомогою природи. У вітамінних чаях, зазвичай, є сухі ягоди шипшини і чорної смородини, брусниця, материнка, естрагон, м’ята, обліпиха та липа.
11, Чай з чебрецем. Візьміть 20 г звіробою, 4 г сушених листя брусниці і 20 г листя чебрецю і заваріть суміш у фарфоровому чайничку 5-7 хвилин. Отриманий настій використовуйте як заварку, тобто перед вживанням розбавляйте водою за смаком.
Починаючому травнику потрібно знати деякі найбільш вдалі поєднання чайних компонентів. Адже трав’яні збори можуть містити в собі як пару видів трав, так і їх десятки. Ідеально поєднуються між собою материнка, чебрець і лимонна цедра. Дуже смачно заварити шавлію, запашний перець, мелісу і гвоздику. Підходять один одному і листя суниці, вишні та ванільний стручок. Також смачно буде заварити солодку м’яту з бадьяном і цедрою лимона, а ще – часточки апельсина з корицею і листям малини.
Існують і трав’яні чаї для схуднення. Щоб скинути трохи зайвої ваги.
12, Горобиновий чай для схуднення.
Вам знадобиться сім частин сухих ягід горобини і три частини листя кропиви. До речі, останні можна замінити листям шипшини. Ягоди і листя залийте двома склянками окропу і залиште настоятися 4 години. Після цього зцідіть настій і пийте кожен день по півсклянки в проміжках між їжею.
13, Чай для схуднення з мати-й-мачухи.
Візьміть 10 г листя мати-й-мачухи, 10 г листя берези і 80 г листя ожини. Змішайте їх і залийте окропом у співвідношенні 1:20, залиште настоятися на 15 хвилин. Охолоджений чай процідіть і пийте до сніданку та обіду по одній склянці.
Усі листки і трави для приготування чаїв беруться лише сухі і з невеликим терміном зберігання. Не використовуйте ягоди і трави, які пролежали у вас в засіках більше року. Навряд чи вони зіпсовані, але свої цілющі і смакові якості втратили точно.
Також буде корисно зробити суничний чай. Він хороший тим, що листя цієї рослини мають легку сечогінну дію і допомагають при відкладенні солей, атеросклерозі і гіпертонії. Давно відомо, що кілька ковтків гарячого напою, який ви з задоволенням вип’єте між заходами в парильню, посилюють потовиділення. Чим більше поту виділиться, тим більше зайвого жирку ви втратите. А краще всього цьому справи сприяють суничний, липовий або малиновий чай.
14, Готують цей напій так: беруть двадцять грамів подрібненого листя суниці, заливають двома склянками киплячої води (400 г) і кип’ятять 5 хвилин, а потім дають гарненько охолонути і через дві години проціджують, розбавляють окропом і додають ложку меду. Виходить дуже ароматний і смачний чай.
15, Малиновий і липовий чай готують трохи інакше. Заливають дві столові ложки суміші двома склянками гарячої води, кип’ятять протягом 15 хвилин, потім проціджують і п’ють, не розбавляючи. Мед в цей напій кладуть за смаком.
Але що робити, якщо у вас удома немає ні малини, ні липи, ні суниці?
Можна розбавити окропом лимонний або журавлинний сік, додавши для смаку трохи меду.
Якщо у вас виникла алергічна реакція на трав’яний чай, негайно припиніть його пити і йдіть в аптеку, де вам порекомендують одне з протиалергічних засобів (тавегіл, супрастин, кларитин, кетотифен, еріус або ін.) Якщо протягом 4-5 годин після прийому ліків алергія буде прогресувати, краще звернутися до лікаря. При цьому ви повинні на все життя запам’ятати, на що у вас була алергія. І, природно, більше ніколи не вживати ці трави ні в якому вигляді (не забудьте про те, що ефірні олії з них теж можуть бути для вас небезпечними).
(До речі – мед гарний у помірній кількості, замінник цукру, але частий і надлишковий прийом веде до ожиріння. Коротше кажучи, багато меду – багато жиру і мало здоров’я. Мед – це енерго-і аллергоносій. Небажаний при схильності до повноти та шлунково-кишкових розладах. Дітям до 3 років. Небезпечний при алергічних хворобах і діатезі. Мед не можна розбавляти в окропі. Він стає шкідливим! Памятайте – це! )
http://www.pureflora.com.ua/
Ласкаво просимо в наш інтернет-магазин
Тепер кожен любитель справжнього якісного чаю, може легко і просто купити в нашому інтернет магазині "Карпатська Колекція" екологічно чистий чай, навіть не виходячи з дому, завдяки зручній та сучасній системі оформлення замовлення.Товар доставляється по всій Україні транспортними компаніями.
Приємного чаювання!